משבר הקורונה שפקד אותנו בשנה האחרונה, הוביל לא רק לפגיעה בגוף ונפש אלא גם לפגיעה כלכלית משמעותית במשק המקומי והבינלאומי.
כתוצאה מהמשבר הכלכלי, מספר הפונים להליכי פשיטת רגל נמצא בעליה חדה – כעת מסתמן כי רשם ההוצאה לפועל, יעניק לחייבים לא רק סיוע משפטי כדרך להתמודד עם החובות הכבדים אלא גם יעניק הכשרה כלכלית מקיפה אשר תאפשר לחייבים להשתקם בצורה מהירה יותר מבעבר.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי אשר נכנס לתוקף בספטמבר 2019 יצר מהפכה בכך שהוא ראה את צרכיו של החייב לשיקום כלכלי ולא רק של הנושה אשר מעוניין לקבל את החוב.
על פי נתונים רשמיים של משרד המשפטים ורשות האכיפה מאז ביצוע הרפורמה בהליך, הוגשו יותר מ – 30,000 בקשות לחדלות פירעון. כ – 8,000 בקשות לחדלות פירעון של יחידים בהוצאה לפועל בנוגע לחובות של עד 150,000 ₪ ו – 22,000 בקשות לחדלות פירעון אצל הממונה על חדלות הפירעון במשרד המשפטים בנוגע לחובות של יותר מ – 150,000 ₪.
שיקום כלכלי כערך עליון
אחת המטרות שהמחוקק מעוניין ליישם באמצעות חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 הוא שיקום החייב. על פי אופי הפסיקה בחודשים האחרונים, במקרי פשיטת רגל רבים החייבים מופנים להכשרה כלכלית כתנאי מקדים למתן הפטר החובות (מחיקת החוב מול הנושים).
על פי הערכות של רשות האכיפה והגבייה למרות שהחוק הקיים לא דורש מכל חייב לעבור הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה, הצפי הוא שבכל שנה אלפי חייבים יבחרו לעבור את ההכשרה בצורה וולונטרית על מנת להתמודד בצורה נכונה, מהירה וטובה יותר עם השלכות ההליך ובעיקר על מנת להימנע מהישנות של המצב וכניסה עתידית לחובות חדשים.
ההכשרה הכללית כוללת מגוון רחב של נושאים החל מלקיחת אחריות ושליטה על החיים ועד ניהול תקציב שפוי, בניית סדרי עדיפויות פרטיים ומשפחתיים, בניית תקציב חודשי/שנתי, מקסום יכולות השתכרות, מיצוי זכויות שכירים/עצמאיים וכדומה. ההכשרה הכלכלית לחייבים מתבצעת בצורה פרונטלית או באמצעות למידה מרחוק באמצעות ה – Zoom.
לסיכום, חובות הן לא גזרת גורל וכל אחד מאיתנו יכול ללמוד כיצד להתנהל בצורה נכונה, שפויה והגיונית בחייו.