בשנים האחרונות התבצעו רפורמות רבות בתחום החיסכון הפנסיוני אשר העבירו במידה רבה את האחריות על התחום מהידיים של המעסיק והממשלה לידיים של החוסכים עצמם. כתוצאה מכך, כל אחד מאיתנו, חייב לקבל החלטות בסוגיות מורכבות שיש להן השפעה דרמטית על הרווחה האישית שלנו.
האם שמעת על הר הביטוח, הר הכסף או המסלקה הפנסיונית? – אם לא, זה הזמן לערוך את הבדיקה ולהתחיל לחסוך ולנהל את הכסף שלך בצורה טובה יותר. לקבלת עזרה ראשונית, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924694 או למלא את טופס יצירת הקשר בהמשך ונשמח לעזור לך בחינם וללא כל התחייבות מצידך!
מדריכים, כלים ומערכות דיגיטליות לטובת הציבור הרחב
הגורמים הממשלתיים אשר אחראים על הסדרת הנעשה בשוק החיסכון (הרגולטורים), מנסים להעביר את המידע החשוב לציבור בצורה הנגישה, השקופה והמהירה ביותר על מנת שציבור החוסכים יוכל לקבל את החלטות מושכלות ומותאמות אישית למצבם הפיננסי.
בין הדרכים שבהן הרגולטורים מעבירים את המידע לציבור הרחב היא באמצעות שימוש במדריכים, כלים ומערכות דיגיטליות. בין הכלים החשובים שיצאו במהלך השנים ניתן למצוא:
- הר הכסף – במהלך 2013, יצאה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון בקמפיין "הר הכסף" אשר מטרתו העיקרית היא לעודד אנשים בעלי חסכונות לא פעילים למשוך את הכספים או לאחד אותם עם חסכונות פעילים אחרים שיש להם. במהלך השנים, הקמפיין הורחב גם לפיקדונות לא פעילים בבנקים ומותג תחת השם הר הכסף 2.
- המסלקה הפנסיונית – מיזם חדש שהושק במהלך 2013 היה המסלקה הפנסיונית אשר מאפשר לכל אזרח לקבל תמונת מצב מלאה, עדכנית ומקיפה של כלל החסכונות הפנסיונים הצבורים לזכותו.
- הר הביטוח – במהלך אפריל 2017, הושק מיזם הר הביטוח אשר מטרתו העיקרית היא לבצע סדר בשלל הביטוחים הפרטיים של הציבור. דרך מיזם הר הכסף ניתן לבצע השוואה של פוליסות ביטוח קיימות, לבטל פוליסות ביטוח כפולות ולהוזיל את עלויות הפוליסות השונות.
האם הרגולציה הפיננסית מתעלמת בלא כוונה מאוכלוסיות מוחלשות?
במחקר שנערך על ידי פרופסור אורלי שדה מהמחלקה למנהל עסקים באוניברסיטה העברית ומאיה הרן רוזן מהאגף הפיננסי בחטיבת המחקר בבנק ישראל נבחן הקשר שבין חקיקה ופיקוח לטובת החוסכים לבין המאפיינים של החוסכים (הבנה פיננסית, ביטחון עצמי ומאפיינים סוציו-אקונומיים).
תוצאות המחקר הצביעו על שתי בעיות עיקריות:
- לא כל האוכלוסיות במדינה נחשפו לרגולציה ולקמפיינים בצורה שווה.
- למרות המאמצים של המדינה להנגיש את המידע בצורה רחבה על ידי שימוש בפרסומות, הודעות אישיות לחוסכים וכלים דיגיטליים – רוב החסכונות הלא פעילים נשארו בגופים המוסדיים והבנקים.
בנוסף על פי תוצאות המחקר, רוב החוסכים אשר משכו את הכספים במסגרת שימוש במיזם הר הכסף הם חוסכים מבוגרים אשר מתגוררים בערי מרכז הארץ ובעלי ציונים סוציו-אקונומיים גבוהים יותר. כמו כן, בצורה לא מפתיעה, אנשים בעלי אוריינות פיננסית נמוכה נחשפו פחות לקמפיינים וכתוצאה מכך פחות מהם נקטו פעולה אקטיבית למימוש הזכויות שלהם.
לסיכום, על פי תוצאות המחקר ניתן לראות כי ביטחון עצמי, אוריינטציה והבנה פיננסית מובילה לנקיטת פעולה אקטיבית מצד החוסכים. על פי מאיה הרן רוזן מחטיבת המחקר בבנק ישראל, תוצאות המחקר כבר משמשות את הרגולטורים הפיננסיים להפקת לקחים במיזמים עתידיים.
לבדיקה מקיפה של תיק החיסכון הפנסיוני, הביטוחים וההשקעות שלך ניתן ליצור עימנו קשר בטלפון 072-3924694 ונשמח לעמוד לרשותך בכל עת – הבדיקה מבוצעת בחינם, ללא תשלום או התחייבות כלשהי.