סביר להניח ששמעת בחדשות או מרואה החשבון שלך כי החל מינואר 2017 נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה לעצמאים אשר מחייב אותך לדאוג לעתידך הפנסיוני ולחסוך מידי שנה לפנסיה באמצעות קרן פנסיה, קופת גמל או פוליסת תגמולים לעצמאים.
במאמר זה אסביר מהם מטרות חוק פנסיה חובה לעצמאים, כמה עליך להפקיד מידי חודש/שנה ומהן ההטבות או הסנקציות שאתה יכול לקבל במסגרת החוק החדש.
מהי מטרת חוק פנסיה חובה לעצמאים?
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל פועלים מעל – 400,000 עצמאיים אשר מהווים כ – 12.5% מכלל המועסקים במשק. עד היום, המדינה לא חייבה להפריש ולחסוך לגיל פרישה ולכן המצב העגום הוא של כ – 40% מהעצמאיים אין חיסכון פנסיוני כלשהו.
לרוב, העצמאים שחשבו על גיל הפרישה התבססו על השקעות נדל"ן, חיסכון פטור ממס באמצעות קרן השתלמות, מכירת העסק הקיים או קצבאות המדינה.
מטרת חוק פנסיה חובה לעצמאים היא להפחית למינימום את התלות של ציבור העצמאים בקצבאות המדינה הנמוכות במיוחד על ידי אילוץ כל עצמאי מעל גיל 21 ומתחת לגיל 55 להפריש לפנסיה באמצעות המוצרים הבאים:
- קרן פנסיה – קרן פנסיה מבטיחה קצבה חודשית קבועה לאחר הגעה לגיל הפרישה וכוללת כיסוי ביטוחי במקרה של נכות או מוות. עצמאי יוכל לבחור להצטרף לקרן פנסיה חדשה או קרן פנסיה ברירת מחדל באחת מחברות הביטוח ובתי ההשקעות השונים.
- קופת גמל – קופת גמל היא אחד מאפיקי החיסכון המיועדים לגיל פרישה, קופת הגמל לא כוללת מרכיב ביטוחי ובתום החיסכון ניתן לקבל את הכספים בדרך של קצבה חודשית או בדרך של היוון קצבה (סכום חד פעמי). עצמאי יוכל להצטרף לקופות גמל מנוהלות או לפתוח קופת גמל בניהול אישי (IRA) ולהיות אחראי על עתידו.
- פוליסת תגמולים לעצמאים – תוכנית פחות מוכרת בקרב הציבור הרחב אשר מאפשרת לחסוך לגיל פרישה ולקבל כיסוי ביטוחי במקרה של פטירה מוקדמת וכיסוי ביטוחי במקרה של אובדן כושר עבודה. פוליסת תגמולים לעצמאים משווה את התנאים להם זכאים רבים מהשכירים על פי חוק.
חוק פנסיה חובה לעצמאים אינו מחייב עצמאים בני 55+ או מי שעצמאי במשך פחות מחצי שנה באותה שנת מס.
כמה להפריש במסגרת חוק פנסיה חובה לעצמאים?
על פי חוק פנסיה חובה לעצמאים שיעור ההפקדה המינימלי תלוי בשכר הממוצע במשק (9673 ש"ח בינואר 2017) ונקבע לפי השלבים הבאים:
- עבור הכנסה של עד מחצית מהשכר הממוצע במשק, העצמאי מחוייב להפריש 4.45% לפנסיה. הפרשה זו מתייחסת להכנסה שנתית של עד 58,038 ש"ח.
- עבור יתרת ההכנסה ועד לגובה השכר הממוצע במשק, העצמאי מחוייב להפריש 12.55% לפנסיה. הפרשה זו מתייחסת להכנסה שנתית של 58,039 ש"ח עד 116,076 ש"ח.
חישוב ההכנסה השנתית מתבצע לאחר ניכוי הוצאות מוכרות ולפני ניכוי הפקדות לקרן השתלמות או קופות גמל.
ניתן לחשב את שיעור ההפקדה המינימלי הרלוונטי לך לפי הטבלה הבאה:
גובה הכנסה (שנתית) | שיעור ההפקדות | סכום ההפקדה השנתי |
---|---|---|
מ-1 ש"ח עד 58,038 ש"ח | 4.45% | 2,582.69 ש"ח |
מ-58,039 ש"ח עד 116,076 ש"ח | 12.55% | 7,283.77 ש"ח |
מ-116,077 ש"ח ומעלה | אין חובת הפקדה | 0 ש"ח |
סה"כ הפקדות בשנה | 9,866.46 ש"ח (822~ ש"ח לחודש) |
חשוב לציין שההפרשה לפנסיה עבור עצמאיים יכולה להיעשות לאורך כל השנה בצורה חודשית או בפעם אחת בסוף השנה בדומה לקרנות השתלמות. ההפרשה לפנסיה תחולק כך ששליש מהכספים יופרשו לטובת רכיב דמי האבטלה ושני שליש מהכספים יופרשו לטובת רכיב התגמולים.
עצמאי אשר יבקש למשוך את דמי האבטלה יוכל לעשות זאת במידה והוא סגר את העסק או הגיע לגיל פרישה. דמי אבטלה פטורים ממס יעמדו על שליש מההפקדה לפנסיה או מספר שנות החיסכון כפול 12,230 – הנמוך מביניהם.
כמו כן, כמובן שעצמאי אשר מעוניין להפריש יותר מהמינימום ההכרחי לפנסיה יכול לעשות זאת בכל שלב. ברמה העקרונית, כל עצמאי חייב לשאול ולבדוק מהי הקצבה הנכונה עבורו בגיל פרישה ולהתאים את ההפקדות בהתאם ליעד הדרוש.
במידה ואתה זקוק לייעוץ בבחירת מסלול החיסכון הפנסיוני המתאים עבורך (קרן פנסיה, קופת גמל או פוליסה לעצמאים), בדיקת כפל ביטוחים או בחישוב הקצבה הפנסיונית שלך, אתה מוזמן ליצור עימנו קשר באמצעות טופס יצירת הקשר שמוצג בהמשך או ב – 072-3924694 – אנו נשמח לעמוד לרשותך!
הטבות מס וסנקציות במסגרת חוק פנסיה חובה לעצמאים
חוק פנסיה חובה לעצמאים מעניק לעצמאי הטבות מס מול סנקציות במקרה של אי עמידה בתנאי החוק המינימליים.
נכון להיום, עצמאים בעלי הכנסה של מעל ל – 60,000 ש"ח בשנה אשר לא יפקידו לפנסיה יקנסו בסך של 500 ש"ח (הצעת הקנס המקורית היתה גבוהה יותר ולא מן הנמנע שהקנס יעלה בעתיד בהתאם להיענות העצמאים בשטח) החל מסוף שנת 2019.
לעומת זאת, עצמאים אשר יעמדו בחוק פנסיה חובה לעצמאים ויקפידו על הפקדות שוטפות או שנתיות לפנסיה יוכלו ליהנות מההטבות הבאות:
- פנסיה – הגדלת הטבת המס לחיסכון פנסיוני בחצי אחוז ל – 16.5% מכל הכנסה עד לתקרה הקבועה בחוק אשר עומדת על 206,400 ש"ח. עצמאי אשר יפקיד את מלא התקרה לפנסיה (34,056 ש"ח) יוכל ליהנות מהטבת מס בשווי של מעל 10,000 ש"ח.
- קרן השתלמות לעצמאים – בעבר עצמאי היה נדרש להפקיד 7% מהכנסתו על מנת לקבל הטבות מס בשווי של 4.5%. כעת, הטבת המס מוכרת מהשקל הראשון ומוגבלת בתקרה של 4.5% עד להפקדה של 9,000 ש"ח. עם זאת, מומלץ להפקיד את גובה התקרה המוטבת (18,240) וליהנות מפטור מלא ממס רווחי הון בעת המשיכה לאחר 6 שנים.
חשוב לדעת כי הטבות המס ניתנות עבור השנה בה הופקדו הכספים בפועל, לכן חשוב לוודא שהכל ההפקדות מגיעות אל הגוף הרלוונטי לפי סוף השנה הפיסקלית.
לסיכום, למרות שרוב העצמאים מתייחסים אל חוק הפנסיה החדש כאל עוד "קנס" שעליהם לשלם מידי חודש, בסופו של דבר מדובר בחוק חשוב אשר מסדיר את העתיד הפנסיוני של כל אחד מהם.
אם אתה זקוק לייעוץ, הכוונה או התאמה אישית לצרכים שלך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924694 או באמצעות טופס יצירת הקשר באתר ונשמח לעזור לך ללא תשלום וללא התחייבות כלשהי מצידך.