חדלות פירעון מתרחשת כאשר חברה אינה יכולה עוד לפרוע את חובותיה בזמן.
במילים אחרות, כאשר התחייבויות החוב של חברה עולות על תזרים המזומנים שלה, החברה תיחשב חדלת פירעון. רוב העסקים יגדלו ויצטמצמו עם הזמן ככל שהשוק משתנה. שינויים אלו הם נורמליים ובעיקר בלתי נמנעים, וחברה עלולה להיות בסיכון לחדלות פירעון אם היא חווה הפסדים מתמשכים, בעלת יחס נזילות נמוך או בעלת גישה לקויה לאפשרויות מימון חלופיות. ברוב המקרים של חדלות פירעון של חברה, היא נכנסת להליך פירוק כדי להסדיר את חובותיה ולבקש מחילה עליהם. במאמר זה נסקור את תהליך חדלות הפירעון וכיצד חברות חדלות פירעון מתמודדות עם התחייבויות החוב שלהן.
מינוי מנהל חיצוני
כאשר חברה הופכת לחדלות פירעון, או אם הדירקטורים חושדים שהיא תהפוך לחדלת פירעון, היא יכולה למנות מנהל חיצוני ולהיכנס לפירוק מרצון. המנהל החיצוני משתלט על החברה כדי לבדוק את ענייניה ולהציע את דרך הפעולה הטובה ביותר כדי לוודא שהנושים ייפרעו. המנהל מיטיב הן עם החברה והן עם נושיה. בכניסה לפירוק, חברה זוכה למעשה לדחייה שכן הנושים אינם יכולים לנקוט בצעדים משפטיים נגד החברה עד שהמנהל יחליט על דרך הפעולה הטובה ביותר.
המנהל חוקר את ענייני החברה, הרכוש, העסקים והכלכליים של החברה. הממצאים שלהם מוצגים לנושים והמנהל יכול להמליץ על אחת משלוש תוצאות:
השליטה בחברה מוחזרת לדירקטורים כדי שהחברה תוכל להמשיך לסחור תוך כדי החזרת חובותיה שיש לפרק את החברה ולמנות מפרק שהחברה תתקשר עם נושיה בהסדר חברה, שבאמצעותו תוכל החברה לשלם חלק מחובותיה או את כולם ולאחר מכן להשתחרר מאותם חובות.
הסדר נושים
הסדר נושים הוא התוצאה המיועדת של רוב המנהלים בחברה. המנהל משתלט על פעילותה של החברה החדלת פירעון, בוחן את פעולותיה וכספה ולאחר מכן מציע פתרון שימקסם את סכום הכסף שיוחזר לנושים. הסדרי נושים נועדו:
- להגן על האינטרסים של הנושים ולהעניק להם תשואות טובות יותר.
- לשפר את הסבירות שהחברה תוכל לבצע טרייד-און תוך שליטה בפעילות החברה, המנהל יפתח את מסמך ההצעה להצגה לנושים. לאחר מכן נושים בודקים את הההסדר ומצביעים לאישור או לדחייה של ההסכם. הסכמה להסדר הוא הסכם משפטי מחייב. לכן, אם זה יאושר על ידי הנושים, החברה תמשיך לפי הצעת המנהל. במקרה זה, החברה תחזיר את חובותיה במסגרת ההסדר ולאחר מכן תהיה נקייה מהם. אם ההסדר יידחה, החברה החדלת פירעון תועבר לפירוק.
החזר כספי המגיע לנושים
בין אם הנושים יצביעו בעד ההסדר של המנהל ובין אם מעבירים את החברה לפירוק, עדיין יש להחזיר כסף שחייבים לנושים. ההחזרים מתבצעים על פי סדרי עדיפויות שנקבעו מראש. ככלל, העדיפות של התשלומים היא:
א.העלויות של מפרקים או מנהלים משולמים תחילה. זה מבטיח שאנשי מקצוע מיומנים זמינים לנהל תהליכים אלה
ב.נושים מובטחים המחזיקים בערובה על נכסי החברה משולמים לאחר מכן. נושים מובטחים כוללים גורמים כגון בנקים המחזיקים במשכנתאות על החברה.
ג. עובדים > מקבלים חלק הבא. עובדים מוגדרים כנושים לא מובטחים עדיפים למטרות פירוק.
ד. נושים לא מובטחים אחרים, כמו לקוחות וספקים, מקבלים תשלומים שהם זכאים להם. לקוחות שרכשו סחורה או שירותים שלא קיבלו יכולים להירשם כנושים לא מובטחים.
ה. לבסוף, בעלי המניות מקבלים חלק מהכסף מהליך הפירוק.
חוששים שהחברה תהפוך לחדלת פירעון?
כל החברות חוות קשיים כלכליים במוקדם או במאוחר. אם החברה שלכם הפכה לחדלות פירעון, או אם אתם מודאגים מהאפשרות לחדלות פירעון, חשוב לפנות לפגישה עם עורך דין מומלץ לענייני חדלות פירעון בהקדם האפשרי. משרד עורכי דין ליאור אבן עזרא מנוסים, והצוות במשרד עזר לעסקים בכל רחבי המדינה להתאושש מקשיים כלכליים. הייעוץ המשפטי והפרוצדורלי נותן לחברות את הסיכוי הטוב ביותר לסחור ולהגיע לפתרון שיתאים לכל מחזיקי העניין.