רישום בית משותף הוא שלב הכרחי בתהליך קניית דירה חדשה מקבלן. למרות זאת, קבלנים רבים מושכים לעתים את הרישום מעבר למה שמותר ופוגעים בכך ברוכשים של הדירות שלהם. זאת עוד סיבה מדוע כדאי להכיר את החוק ולקבל ליווי של עורך דין מקרקעין בעסקאות קניית דירה חדשה מקבלנים.
קבלנים של בתים משותפים בישראל (וכל בית שיש בו 2 דירות ולמעלה מכך נחשב כזה) יודעים היטב את החוקים שיש לעמוד בהם וגם שיודעים שהקונים של הדירות פחות בקיאים בכך ולעתים מנצלים זאת לרעה.
אחד המקרים היותר נפוצים לכך הוא בכל הקשור לעניין רישום בית משותף. על כל קבלן לרשום בית כזה בפנקס הבתים המשותפים בלשכת רישום המקרקעין, אך יש קבלנים שמושכים את הזמן עם הרישום מסיבות השמורות עימם והדבר משפיע על הלקוחות שלהם.
איך רושמים בית משותף?
החוק מציין שרישום בית משותף צריך להיות מבוצע על ידי הקבלן בפרק זמן של עד שנה מיום מועד ההעברה של הדירה לחזקת הקונה או עד שנה ממועד רישום של איחוד וחלוקה של המקרקעין בבניין, המאוחר מבין שניהם.
הרישום בפנקס הבתים המשותפים מתחלק לשניים:
- רישום כל דירה מהדירות בבניין כחלקות משנה נפרדות
- רישום שטחים משותפים בבניין שאינם צמודים לדירות (לובי, מדרגות וכו')
רק לאחר שהרישום הוסדר על ידי עורך דין מקרקעין ואושר יוכל הקבלן לרשום את הקונים כבעלים של הדירות שלהם.
מה קורה אם הרישום מתעכב מעבר לנדרש?
יש מקרים של קניית דירה חדשה מקבלן שאיננו מהר לבצע את הרישום והוא מתעכב מעבר לזמן המוגדר בחוק. ההשלכות לכך הן על הדיירים שקנו דירות בבניין מאותו הקבלן.
ההשלכות יכולות להיות:
- קבלת משכנתא – אחד התנאים שהוא בבחינת חובה מצד הבנקים למתן משכנתא לקניית דירה הוא הוכחה שהדירה בבעלות הקונה (מבקש המשכנתא) ושהיא רשומה על שמו בטאבו. אי הוכחה לכך תקשה על הקונה לקבל משכנתא.
- הוכחת בעלות – כל עוד אין רישום בפועל שהדירה היא על שמו של הקונה, גם הערת אזהרה שנרשמה לזכותו תהיה בעלת משמעות קטנה יותר ולא תוכיח בעלות שלו על הנכס. הדבר יכול להקשות עליו לבצע פעולות שונות בנכס בעתיד במידת הצורך.
- קושי במכירה – אחד המקרים העתידיים שיכולים להיות קשים יותר לבעל הדירה שטרם נרשמה על שמו בטאבו הוא מכירה שלה. קונים רבים מבקשים לראות אסמכתא שהמוכר הוא אבל הבעלים של הדירה ואם אין לו הוכחה שכזאת אז הסיכוי למכירה קטן מאוד. כמו כן הערך של דירה שאיננה רשומה בטאבו נמוך יותר בד"כ משווי השוק האמיתי שלה.
כפי שניתן להבין, חשוב מאוד לשאוג שהקבלן ירשום את הדירה על שם הקונה במסגרת הזמן שמוגדר לכך. אפשר לעגן זאת בחוזה הקניה של הדירה כולל קנסות אפשריים לקבלן במידה ויאחר ברישום ואפשר בלית ברירה לתבוע אותו על נזק כלכלי או אחר שנגרם לכם כיוון שלא הסדיר את הרישום בפרק הזמן שמיועד לכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד חן טיגר – עורך דין מקרקעין בחיפה, אשר מלווה יחידים, זוגות צעירים ומשפחות בעסקאות מקרקעין. אם אתם מחפשים עורך דין מקרקעין בנשר או עורך דין מקרקעין בטירת הכרמל – עו"ד חן טיגר הוא הכתובת!