התפשטות נגיף הקורונה ואחוזי התמותה הגבוהים ברחבי העולם הובילו לא מעט אנשים (צעירים ומבוגרים כאחד) לשקול את הסדרת הרכוש הפרטי שלהם על ידי עריכת צוואה תקפה, מחייבת וחוקית.
יצאנו לבדוק ביחד עם עו"ד המומחים לנושא צוואות וירושות, מהן האפשרויות וכיצד יש לערוך צוואה תקפה, חסינה ומחייבת בזמן משבר הקורונה.
איך ניתן לערוך צוואות בזמן ימי הקורונה?
על פי חוק הירושה, תשכ"ה-1965 כל אדם רשאי לקבוע כיצד יחולק רכושו (ממון, נכסי נדל"ן וכדומה) לאחר מותו באמצעות עריכת צוואה מחייבת אצל עורך דין מומחה לצוואות וירושות.
נכון להיום, ישנן 4 אפשרויות עיקריות לעריכת צוואה מחייבת, חסינה וחוקית בישראל:
- עריכת צוואה בעדים – עריכת צוואה בעדים היא מסמך צוואה כתוב אשר נערך במעמד של לפחות 2 עדים (עורך דין + אדם נוסף) אשר חותמים עליה. חשוב מאוד להקפיד כי העדים יהיו ניטרליים ולא יהיו יורשים על פי הצוואה על מנת להסיר חשש אשר עלול לעלות בעתיד על ניגוד עניינים.
- עריכת צוואת שכיב מרע – עריכת צוואת שכיב מרע נעשית בעל פה על ידי אדם אשר נמצא במצב של ערש דווי. במקרים אלה, העדים ועו"ד כותבים את הצהרת האדם, תאריך העריכה והנסיבות שהובילו לעריכתה.
- עריכת צוואה בכתב יד – עריכת צוואה בכתב יד מבצעת בכתב ידו של המצווה כאשר היא חייבת לכלול את תאריך העריכה, חתימת המצווה ותוכן הדברים.
- עריכת צוואה בפני רשות – ישנם גורמים משפטיים אשר מוגדרים בחוק כשלוחי הרשות (דיינים, שופטים, רשמי ירושה, נוטריונים וכדומה). החוק מאפשר לערוך ולקבוע בפניהם את הצוואה תוך מתן הצהרה על הבנת המשמעויות שלה.
לאור מגבלות הקורונה, נדמה כי עריכת צוואה בכתב יד היא האופציה המועדפת בימים אלה, כיוון שהיא שומרת על כללי הריחוק החברתי הנוקשים בימי הקורונה.
עם זאת, חשוב לציין כי עריכת צוואה חייבת להתבצע בליווי עורך דין מוסמך אשר מתמחה בעריכת צוואות וירושות אשר יוכל לערוך, לנסח ולחתום על צוואה אשר תהיה חסינה מערעורים עתידיים לאחר מותו של האדם.
לסיכום, משבר הקורונה אשר פקד אותנו בחודשים האחרונים הוביל ישראלים רבים להסדיר את ענייניהם הכספיים והרכושניים כאשר הם עוד כשירים לקבל החלטות על פי המתבקש בחוק.