ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר מאפשר לתכנן ולשקף את רצון כל אדם ביום בו הוא יהיה בלתי כשיר מבחינה משפטית.
במאמר זה אציג את החשיבות של המסמך המשפטי ולמה דווקא היום בימי הקורונה, כל אחד ובמיוחד אנשים בגיל השלישי, חייבים לערוך אותו.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
כאמור, ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע מי יהיה הגורם (בני משפחה, חברים קרובים וכדומה) אשר לו תהיה הסמכות לקבל החלטות ביום בו הוא יהיה בלתי כשיר מבחינה משפטית.
כפי שניתן להבין, המסמך מעניק סמכויות נרחבות לגורם הממונה ולכן המחוקק קבע מספר מנגנוני פיקוח אשר מאפשרים להבטיח מצד אחד רצונו של הממנה (האדם) יוגשם ומצד שני, הגורם לא ינצל את הכוח שבידיו לרעה.
בין מנגנוני הפיקוח העיקריים אשר מיושמים בתהליך ניתן למצוא:
- עורך הדין אשר מלווה את הממנה – לא כל עורך דין אשר מתמחה בדיני עבודה, או משפחה יכול לערוך את המסמך. על פי חוק, רק עורכי דין אשר עברו הסמכה והכשרה מיוחדת של האפוטרופוס הכללי רשאים לעסוק בנושא זה.
- חובת הפקדה – האפוטרופוס הכללי מנהל מאגר הפקדות כלל ארצי אשר מכיל את כל ייפוי הכוח המתמשכים בישראל. דין ייפוי כוח שלא הופקד הוא כדין ייפוי כוח שלא נכתב.
- תזכורות תקופתיות – האפוטרופוס הכללי מחויב לשלוח לאדם הממנה תזכורות תקופתיות אשר יזכירו לו על קיום המסמך ויאפשרו לו לבצע שינויים בהחלטותיו הקודמות (במידה ויש).
- חובת דיווח בזמן אמת – ניתן לקבוע כי הגורם הממונה יהיה חייב לדווח לגורמים אחרים על כניסת המסמך לתוקף ועל כל צעד, החלטה או פעולה משמעותית אשר מתקבלת בזמן אמת.
למה כל אדם חייב לערוך ייפוי כוח מתמשך היום?
משבר הקורונה מוביל לפגיעה אנושה באנשים צעירים ומבוגרים כאחד. אם חלילה, אדם יחלה בקורונה ויהפוך לבלתי כשיר ויידרש להגיש תביעת סיעוד, ייפוי כוח מתמשך יעניק לו את האפשרות להמשיך ולשקף את רצונו החופשי בכל הקשור לענייניו הרכושניים, האישיים והבריאותיים, אף במהלך התקופה בה יהא במצב סיעודי.
היום, ניתן לערוך באופן זמני ייפוי כוח מתמשך בצורה מקוונת בווידאו מבלי לערוך פגישה פרונטלית ובכך לשמור על הנחיות משרד הבריאות על ריחוק חברתי.
לסיכום, ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי חשוב מאוד שכדאי שכל אחד מאיתנו יכיר, יערוך ויפקיד אצל האפוטרופוס הכללי.