בשנים האחרונות, מעמדם ותפקידם של רואי החשבון הולך ומתרחב ככל שהעסקים נעשים מורכבים, מפותחים וגלובליים הרבה יותר מבעבר.
היום, כמעט כל עסקה כלכלית רצינית דורשת את התייחסותו של רואה החשבון אשר מעניק את נקודת המבט האישית, המקצועית והכלכלית שלו. פעמים רבות, עסקאות מורכבות אשר בנויות על שיקולי תכנון מס, מתקיימות או נופלות על סמך חוות דעתו הבלעדית של רואה החשבון.
מהו תפקידו ותחומי אחריותו של רואה החשבון?
על פי חוק רואי חשבון, תשט"ו-1955, רואה חשבון הוא אדם אשר הוסמך לעסוק ולבחון את תקינותם של דו"חות כספיים. עם זאת, מעורבותו של רואה החשבון בחיים הכלכליים, העסקיים והפרטיים כבר ממזמן לא מסתכמת בהגשת הצהרת הון או הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.
רואה חשבון חייב להיות בקיא בשלל נושאים (מיסוי, יחסי עובד-מעביד, רשויות מקומיות וכדומה) אשר משלימים אחד את השני. הבנה, מומחיות ובקיאות בנושאים הנ"ל, מאפשרים לרואה החשבון להעניק את השירותים הבאים:
- תכנון מס – תפקידו העיקרי של רואה החשבון הוא לייצג את האדם הפרטי או החברה מול רשויות המס המקומיות או הבינלאומיות (במידה ומדובר בחברה גלובלית) על ידי הגשת דוחו"ת תקופתיים, הצהרות הון ודו"חות שנתיים. תכנון מס אופטימלי על ידי רואה חשבון מוסמך מאפשר לחסוך בגובה המס אשר ישולם למדינה.
- הנהלת חשבונות וחישובי שכר – על פי חוק, כל עסק נדרש לנהל בצורה תקינה את חשבונותיו. משרד רואה החשבון יבצע את הנהלת החשבונית החודשית ויעניק שירותי חשבות שכר בהתאם לעדכוני החקיקה והמיסוי הרלוונטיים.
- החזרי מס – לעיתים קרובות, רשויות המס גובות מיסוי עודף משכירים ועצמאים כאחד. רואה חשבון מוסמך יוכל לבצע בדיקה מקיפה להחזר מס, להגיש בקשה רשמית לרשויות המס ולהחזיר לך כסף לחשבון הבנק.
- ייעוץ פיננסי לחברות ופרטיים – לעיתים קרובות, רו"ח יוכל להעניק ייעוץ פיננסי נכון, ממוקד ואפקטיבי לחברות ואנשים פרטיים. ככל שרו"ח מנוסה יותר, כך הוא יוכל להעניק מידע נכון, מבוסס ומדויק יותר ללקוח.
- ניהול סיכונים – חברות, עסקים ופירמות גדולות זקוקות לא אחד לשירותי ניהול סיכונים אשר יאפשרו להם לקבל החלטות אופטימליות.
לסיכום, רואי החשבון ממלאים תפקידים משמעותיים, מורכבים וייחודים בניהול הפיננסי של העסק ולכן מומלץ לא להקל ראש בתהליך בחירת המשרד שילווה אותך.