נכון להיום, פועלים בישראל אלפי קבלני שיפוצים ללא כל פיקוח, היתר, או רגולציה כלשהי – תקנות חדשות שנכנסו לאחרונה לתוקף מאפשרות לכל קבלן שיפוצים אשר יוכיח ניסיון, ידע ומומחיות להפוך לקבלן רשום ולהופיע בתוך פנקס הקבלנים.
יצאנו לבדוק ביחד עם אבי לוי מחברת קבלניסט אשר מתמחה בהליכי רישום קבלנים מול רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון מהם המשמעויות של התקנות החדשות על שוק הקבלנים בישראל.
רישום קבלני שיפוצים בפנקס הקבלנים – האם זה הסוף לתופעת החאפרים בישראל?
לפי אבי מחברת קבלניסט, כ – 90% מקבלני השיפוצים בישראל לא רשומים בתוך פנקס הקבלנים. פעמים רבות, קבלני שיפוצים שאינם רשומים בפנקס נתפסים על ידי הציבור הרחב כ"חאפרים" אשר באים לעקוץ את הלקוח הקטן. כמו כן, קבלני שיפוצים שאינם רשומים מוגבלים על פי חוק רישום קבלנים בנפח הפעילות הכלכלית שלהם כך שהם אינם יכולים לבצע גידול משמעותי בפעילות העסקית שלהם.
התקנות החדשות אשר נכנסו לתוקף על ידי רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון מאפשרות לכל קבלן לעבור הליך רישום קצר ולהירשם בפנקס הקבלנים תחת ענף המשנה המתאים לו (שיפוצים 131א, אינסטלציה 190א וכדומה).
על פי החוק, רישום קבלן שיפוצים דורש מהקבלן לעמוד במספר תנאי סף מקדימים:
- מבחני הסמכה של רשם הקבלנים – רשם הקבלנים עורך מבחני הסמכה אשר בודקים את רמת המקצועיות, הידע התיאורטי והמעשי של קבלן השיפוצים.
- ניסיון עבר – רשם הקבלנים בודק את ניסיון העבר של קבלן השיפוצים על ידי הצגת חשבוניות ועבודות בהיקפים המותרים ב – 5 השנים האחרונות.
- המלצות מקצועיות – רשם הקבלנים מקבל עדויות והמלצות של גורמים מקצועיים אשר עבדו עם קבלן השיפוצים ב – 5 השנים האחרונות.
לפי אבי מחברת קבלניסט, רישום קבלן שיפוצים בענף 131 מאפשר לקבלן השיפוצים לבדל את עצמו מקבלנים אחרים בשוק, לקבל עבודות ממשלתיות ולהגדיל את נפח הפעילות העסקית שלו.
לסיכום, אחרי שנים בהם אלפי קבלנים "חאפרים" הסתננו לשוק השיפוצים, כל קברניטי הענף מקווים כי שינוי תקנות רישום הקבלנים יאפשרו לקדם, לייעל ולשפר את ענף הבנייה והשיפוצים הן לטובת הציבור הרחב והן לטובת ציבור הקבלנים אשר משווע למהפכה זו במשך שנים רבות.