בשנים האחרונות חלה עלייה חדה, ברורה ומשמעותית בעבירות המס בישראל. עבירות על פקודת מס ההכנסה פוגעות ומדללות את קופת המדינה לכן רשות המיסים ובתי המשפט בישראל נוקטים במדיניות אכיפה וענישה מחמירה במיוחד כנגד עברייני מס.
עבירות מס הכנסה בישראל
מדינת ישראל מנהלת מאבק חסר פשרות בעברייני מס קטנים וגדולים כאחד על ידי פקידי רשות המיסים והמערכת המשפטית.
על פי פקודת מס הכנסה, עבירות מס הכנסה הן עבירות פליליות אשר העונש הצפוי בהן הוא עונש מאסר או קנס בהתאם לחומרת וסוג העבירה שבוצעה על ידי החשוד.
למרות המאבק העיקש של רשויות המס בישראל, עבירות מס (טכניות לצד מהותיות) הן מהעבירות הנפוצות בישראל ולראייה רק לאחרונה, הזמר קובי פרץ, הורשע בהעלמת הכנסות בהיקף של 6 מיליוני שקלים ונשלח למאסר בפועל לתקופה של 24 חודשים וקנס כספי בסכום של 175 אלף שקלים.
באופן כללי, עבירות מס הכנסה בישראל נחלקות ל – 2 סוגים עיקריים:
- עבירות מס טכניות – עבירות מס טכניות הן עבירות קלות יחסית אשר לא נעשו מתוך כוונה פלילית טהורה אלא מתוך אי עמידה בדרישות החוק, חוסר תשומת לב או חוסר ידיעה. לצורך הדוגמא, עבירות כמו אי הגשת דו"ח שנתי במועד, אי הגשת הצהרת הון במועד או אי ניכוי מס במקור או אי ביצוע תיאום מס לשכירים. לרוב, העונש על עבירות מס טכניות יעמוד על קנס כספי מנהלי אך הוא יכול להגיע גם למאסר בפועל של עד 12 חודשים.
- עבירות מס מהותיות – עבירות מס מהותיות הן עבירות חמורות אשר נעשו מתוך כוונה פלילית בצורה מובהקת על מנת להוזיל את חבות המס של החשוד. לצורך הדוגמא, עבירות כמו העלמת הכנסות, זיוף חשבוניות מס, דיווח שקרי או סיוע לביצוע עבירת מס. במקרים אלה, העונש המקסימלי הקבוע בחוק הוא עד 5-7 שנות מאסר בפועל לכל עבירה וקנס כספי מתאים.
לסיכום, חשוב לציין כי למרות מדיניות האכיפה המוגברת של רשויות המס, בתי המשפט בישראל מתחשבים ובודקים כל מקרה לגופו. במידה והעבירה מגובשת לאישום פלילי, בית המשפט לוקח בחשבון את עברו הפלילי של האדם, הרקע, חומרת ומשך ביצוע העבירה.