על פי נתוני המשטרה, מתחילת שנת 2018 נפתחו יותר מ – 10,000 תיקים פליליים על עבירות סמים כנגד צרכי סמים קלים (קנאביס, מריחואנה וחשיש) – מגמה זו הפוכה לחלוטין מהצהרות הממשלה והשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, על מדיניות אי הפללת משתמשי קנאביס.
שימוש בקנאביס לא ייחשב עבירה פלילית
לפי עו"ד נדב גרינולד, עורך דין פלילי אשר מייצג חשודים ונאשמים בעבירות סמים, הצעת החוק הנוכחית קובעת כי שימוש בקנאביס לא ייחשב עבירה פלילית וייאכף במרחב הציבורי בלבד.
הצעת החוק לאי הפללת משתמשי קנאביס מציגה מגנון אכיפה אשר מורכב מקנסות (ללא רישום פלילי), הסדר מותנה או הפנייה להליך הפלילי בהתאם למספר העבירות:
- אדם אשר עבר עבירת סמים ראשונה של החזקה או שימוש בקנאביס לצריכה עצמית במרחב הציבורי ישלם קנס של כ – 1,000 ₪.
- אדם אשר עבר עבירת סמים שנייה במרחב הציבורי ישלם קנס של 2,000 ₪.
- אדם אשר עבר עבירת סמים שלישית במרחב הציבורי יופנה להליך סגירת תיק בהסדר מותנה.
- אדם אשר עבר עבירת סמים רביעית ומעלה במרחב הציבורי יופנה להליך הפלילי.
בנוסף למנגנון אי הפללת משתמשי הקנאביס אשר מפורט בהצעת החוק, ישנה הצעה לבטל ולמחוק רישום פלילי קודם בתיקי שימוש עצמי שטרם נסגרו במשטרה.
על פי יוזם החוק, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, מדיניות ההפללה הקודמת נחלה כישלון חרוץ. לפיכך במקום לרדוף ולחפש את האנשים בבתיהם, כדאי להשקיע את התקציבים הרבים במניעה וחינוך של קטינים ומבוגרים כאחד.
לסיכום, על פי פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג-1973, שימוש בסם הקנאביס עדיין מהווה עבירה פלילית שהעונש בגינה הוא עד 3 שנות מאסר בפועל. עם זאת, הצעת החוק החדשה מציעה לשנות את ההתייחסות לשימוש בקנאביס מאכיפה פלילית – לאי הפללה בפעמים הראשונות.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד נדב גרינולד, עורך דין פלילי בצפון אשר מתמחה בעבירות סמים, מחיקת רישום פלילי והמשפט הפלילי.