שנת 2018 נפתחה בסערה בכל הקשור לביטוח הסיעודי בישראל.
ראשית, מאות אלפי מבוטחים אשר החזיקו בפוליסת ביטוח סיעודי קבוצתית/קולקטיבית נפלטו לשוק הביטוח הסיעודי מחדש כתוצאה מהוראת הממונה על הביטוח במשרד האוצר לביטול של הפוליסות החל מ – 31.12.17.
שנית, שר האוצר, משה כחלון ושר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן, הודיעו על קידום "תכנית הסיעוד הלאומית". במאמר זה אסקור את עיקרי תכנית הסיעוד הלאומית, לוחות הזמנים הצפויים והכיסויים הרלוונטיים מבחינתך.
אם אין לך ביטוח סיעודי שמכסה אותך או שאין לך מושג כמה ביטוח סיעודי צריך? – ניתן ליצור עימי קשר ב – 072-3924694 או למלא את טופס יצירת הקשר שמוצג בהמשך ואשמח לבחון ולהתאים ביחד איתך את תיק הביטוחים האישי והמשפחתי שלך.
תכנית הסיעוד הלאומית החדשה
לפני שאנתח את עיקרי תכנית הסיעוד הלאומית החדשה, אני רוצה להתייחס בכמה מילים על גמלה הסיעוד הקיימת בביטוח הלאומי והסיוע שהמדינה מעניקה לאזרחים ממצב סוציו אקונומי נמוך.
כבר היום, כל אזרח ישראלי זכאי מן המדינה ל – 2 הטבות כחלק מהכיסוי הסיעודי שמוענק לכל אזרח ישראלי בהתאם למבחני הכנסה:
- כיסוי סיעודי בביטוח הלאומי – כל אזרח ישראלי זכאי לגמלת סיעוד אשר מוענקת בצורה של שירותים (שעות טיפול) ומוצרים נחוצים.
- כיסוי במשרד הבריאות והכלכלה – עבור אזרחים ממצב סוציו אקונומי נמוך, משרד הבריאות והכלכלה מעניק סיוע של עד 10,000 ₪ לאשפוז במוסדות סיעוד גריאטריים אשר נמצאים בהסדר מול המשרדים הנ"ל.
כפי שניתן לראות הכיסוי הקיים בביטוח הלאומי לא מצליח להעניק מענה מקיף לצרכיו של האדם הסיעודי. לכן, בחודש נובמבר 2017 שר האוצר, משה כחלון ושר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן, הודיעו על קידום "תכנית הסיעוד הלאומית".
תכנית הסיעוד הממלכתית החדשה תמשיך להיות מיושמת על ידי הביטוח הלאומי ועיקרה יהיה הגדלה של כ – 40% בכמות השעות שיינתנו לכל אדם צעיר או קשיש אשר נמצא במצב סיעודי קשה במיוחד.
על פי משרד האוצר, אלה הם עיקרי תוכנית הסיעוד הלאומית החדשה:
- הגדלת שעות הסיעוד – הגדלה של כ- 40% בשעות הסיעוד שכל אדם סיעודי זכאי להם.
- העלאת שכר המטפלים – המטפלים הסיעודיים מקבלים היום שכר זעום ולכן חסרות הרבה מאוד ידיים עובדות. מטרת משרד האוצר היא להעלות את השכר ובצורה זו לחזק ולעודד את התעסוקה בתחום.
- טיפולי שיניים לקשישים – הכנסה של טיפול שיניים לקשישים לסל הבריאות במטרה להקל על ההוצאה הכבדה לכל קשיש.
- מערך שיקומי – תכנית להגדלת מעורבות קופות החולים בתוך ביתו של הקשיש הסיעודי ובתוך הקהילה על ידי הקמת מערכי שיקום קהילתיים.
- מימוש זכויות רפואיות – משפחות רבות פונות לחברות מסחריות בשביל לממש את הזכויות הרפואיות של הקרובים להם. על פי תכנית הסיעוד הלאומית החדשה כל משפחה/קשיש תזכה לטיפול אישי של מתאם טיפול (Case Manager) אשר ידאג למיצוי זכויותיו של הקשיש ומשפחתו.
- ביטוחים קולקטיביים – קשישים אשר החזיקו בביטוח סיעודי קולקטיבי/קבוצתי יוכלו להצטרף לקופות החולים ללא תקופת אכשרה וללא חיתום.
תכנית הסיעוד הלאומית החדשה צפויה להיות מאושרת במסגרת תקציב 2019 ועלותה צפויה להסתכם בכ – 1.5-2 מיליארד שקל בשנה. נכון להיום, עדיין לא ממש ברור מאיפה בדיוק ימצא התקציב והמימון לתכנית השאפתנית של משרד האוצר.
לסיכום, אין ספק שתכנית הסיעוד הלאומית החדשה היא צעד חשוב בהעלאת המודעות לטיפול באוכלוסיות חלשות בישראל. עם זאת, חשוב לזכור כי עם כל הכבוד לשר האוצר, התכנית עדיין נמצאת בחיתולים ולכן לא מומלץ לבנות עליה יותר מידי…
אם אין לך ביטוח סיעודי שמעניק לך ולמשפחתך כיסוי ופיצוי מתאים במקרה של אסון, זה הזמן ליצור עימי קשר ב –072-3924694 ואשמח לבדוק את תיק הביטוח שלך בצורה אישית, ללא כל התחייבות מצידך!